Bare litt til, så er vi der

Bare litt til, så kan vi samles på Varangerfestivalen igjen. Slik vi har gjort i Vadsø siden 1982 (!). Vi ser lyset i tunnelen. I Vadsø har vi hvert år sommerens søteste dessert å se fram til: vår egen Varangerfestival i uke 32. Perfekt plassert før studier, jobb og hverdagen starter igjen. Plassert Når vi topper brunfargen, sommerfølelsen og Varanger er på sitt aller vakreste. De hadde greie på det, de kloke som valgte tid og sted i 82.

Når jeg blir spurt om høydepunktene i programmet i år, svarer jeg alltid: det blir festivalen! Ikke fordi jeg ikke klarer å velge blant de mange høydepunktene, eller fordi festivalen skal tilby noe for de fleste. Nei, rett og slett fordi vi nå kan kjenne på den gode følelsen igjen. Se og kjenne på at Vadsø snus på hodet i en uke.

For festival i Vadsø er noe helt for seg selv. Vadsø skifter virkelig drakt under Varangerfestivalen. Det er i august under Varangerfestivalen byen og folket viser seg fra sin mest åpne, inkluderende og rause måte. Som innflytter har jeg etter hvert opplevd at det skjer resten av året også. Det tar bare litt tid.

Vi må utvikle oss, skal vi holde koken. Status quo er ingen ønsket tilstand. Da farer verden forbi oss. Vi har et par nyheter i år, som vi gleder oss masse til. Vi har en ny scene på Jakobselvkaia, hvor Tønes skal ta oss med inn i sin egen herlige verden. Med sitt skråblikk og poesi, som bare han kan. Petter Carlsen skal spille hodetelefonkonsert på Vadsøya på Sildoljefabrikken. Om du har sett Petter spille før, så har du aldri sett maken til dette. Omgivelsene. Uttrykket. Det visuelle. Dette blir en godtepose av en forestilling.

Den observante publikummer vil se at vi kun har norske artister på plakaten i år. Usikkerheten rundt innreise- og karanteneregler ble for stor, da vi måtte ta avgjørelsen tidlig på nyåret. Mangfoldet av artister, sjangre og uttrykk er likevel stort. Her skal det være noe for enhver. Og husk: de beste oppdagelsene er kanskje den konserten du ikke helt visste hva var, før du gikk dit.

Der vi måtte gå grundig til verks for å sikre festivalen i år, trenger vi ingen analyser eller prognoser for å være sikre på at vadsøværinger elsker festivalen sin. Daglig får vi tilbakemeldinger om hvordan vårt publikum – dere – gleder seg til festival. Nå mer enn noen gang.

La oss ta et siste skippertak. La oss ta vaksinen når vi får den tilbudt. La oss møtes igjen og kjenne på det samholdet som gjør Vadsø til verdens beste plass å være. Spesielt i uke 32, og vi er mange som mener at det gjelder resten av året også.

Vi må nok ta oss litt ekstra tid før vi kan gå inn på konsert i år. Kanskje må vi hurtigteste oss. Kanskje må vi skanne koronapasset, sammen med billettene. Og vi må nok vaske hendene våre litt oftere enn vi pleide. Men det er en liten pris å betale for å kunne treffes igjen.

Ses på festival, da.
Slik vi pleier.
André Kvernhaug, festivalsjef