Nord-Norges største musikkstipend til Emil Kárlsen

Arctic Talent

Emil Kárlsen (23) fra Storfjord i Troms og Finnmark er kåret til årets Arctic Talent 2021. Prisen som tildeles årlig av Vår Energi i samarbeid med Varangefestivalen er på 400 000 NOK. Arctic Talent er Nord-Norges største musikkstipend.

“Jeg er voldsomt takknemlig for dette stipendet, og det kom som lyn fra klar himmel – eller jeg må faktisk si «som solskinn fra en vinterstorm», for livet går i bølger, og jeg var inne i en periode med mange utfordringer som måtte løses i det kunstneriske arbeidet,” sier Kárlsen.

Dette skal pengene gå til

“Jeg skal bruke pengene på å skape meg et bedre arbeidssted. Når jeg nå lager musikk profesjonelt må jeg flytte studio mitt ut av soverommet, og lage til bedre studiemuligheter som vil gangen både meg og andre, nå blir det enda mer ny musikk!”

Glede på Emils vegner

“Vi er svært glade for at Emil Kárlsen nådde opp i konkurransen om å bli årets Arctic Talent,” sier Andreas Wulff, kommunikasjonsdirektør i Vår Energi. Emil har utvist en eksepsjonell skaperkraft til tross for begrensningene pandemien har lagt på kulturlivet. Vi er overbevist om at Emil har en stor og mangfoldig kunstnerisk karriere foran seg.

Den unge, samiske multikunstneren fra Storfjord har i tillegg til å være vokalist og frontfigur i bandet Resirkulert utmerket seg på flere områder. Emil spiller hovedrollen i teateroppsetningen Koke Bjørn på det samiske nasjonalteateret. Han utgav nylig sitt første soloalbum og ble i 2019 utnevnt som Riddu Riddu-festivalens unge kunstner. Alt som niåring skrev Emil sin første sang og har de siste årene både komponert musikk til flere teaterforestillinger, samt utforsket film-mediet som kunstform.

“Kulturlivet er fortsatt sterkt preget av pandemi og det er svært utfordrende for mange artister,” sier festivalsjef for Varangerfestivalen, André Kvernhaug. Da er det ekstra viktig å ta vare på våre talenter. Det er vanskelig å sette en merkelapp på Emil Kárlsen – musiker, skuespiller, filmkunster – men desto viktigere å sikre multitalentet rammer som bidrar til videre kunstnerisk utvikling.

  • Emil har også en sentral rolle i Northern Soul, bestillingsverket til den offisielle åpningen av årets Varangerfestival, komponert nettopp av bandet Resirkulert. Det sier noe om bredden i denne artistens kunstneriske virke, avslutter Kvernhaug.

Arctic Talent ble innstiftet i 2014 og har vært tildelt til en rekke nordnorske artister, innen en rekke sjangere. Flere av talentene har senere har gjort seg gjeldene både på den nasjonale og internasjonale musikkscenen.

Vinneren av Arctic Talent utpekes av en bredt sammensatt fagjury.