Dag Vagle

Teltscenen
08/08/2024
Dag er verdens beste artist som ikke er verdenskjent. Han er rett og slett, helt objektivt, en av de mest begavede og underkjente artistene vi har i dette landet. Alle som har sett ham live, i én eller annen konstellasjon, vet at det veksler i spennet mellom knallbra og «helt ubegripelig klype seg armen-hysterisk»-dritbra. Hver gang.

Han er nok mest kjent som frontfigur i særlig Helldorado, men er også en svært ettertraktet studio- og session-musiker for en rekke andre. Et drypp av Dag Vagle vil jo heve et hvert musikalsk produkt, så akkurat det er jo ikke underlig.

Likevel er det solo, og alene på en scene, han virkelig kommer til sin rett. Bortsett å være den beste vokalisten her på berget – uansett kjønn og genre – har han en ubeskrivelig og paradoksal form for beskjeden autoritet i sin formidlingsevne, og der alt som kommer ut høres ut som røsket ut av en annen tid, samtidig som det glir sømløst inn i samtiden og etterlater publikum fjetret og filleristet.

Sa vi at han er en helt enormt begavet gitarist også? Vel, selvsagt, er han dét også.
Hans eget låtmateriale er skyhøyt, også er han en av få i verden som klarer å tolke Roy Orbison, Mickey Newbury, Townes Van Zandt eller Tim Buckley på et så himmelropende høyt og anstendig vis at man for en stakket stund glemmer av å tenke på originalene.

På Varangerfestivalen har du heldigvis muligheten til å se ham live i sin aller edleste form, og da er det bare å skrote alle andre planer. Her er det ingen grunn til å nøle. Dette kommer til å bli ren magi.