Elias Jung

Teltscenen
09/08/2024
Elias Jung dukker opp på Varangerfestivalen, og er mer klar enn noen gang for å vise frem sitt musikalske univers live. Publikum som kommer på konserten fredag den 9. august vil komme til å få servert mørkladen rock som passer hete klubbgulv og som garantert vil varme opp selv den mest frosne festivalgjengeren.

Elias Jung har de siste årene kommet med tre album relativt tett, Waiting For The Flood (2017), Wasteland (2018) og Knut Hamsun-tolkningen Paa De Vilde Spor (2021). Nå er Elias Jung klar med det nye albumet The Great Divide, som slippes 23. august i år.

Elias Jung har så langt sluppet to singler fra det kommende albumet, senest låten «The Ashes And The Dust» som har skutt fart på strømmetjenestene. Du har muligens også hørt den på radio. Tredje og siste singel ut før albumslipp har tittelen «Walk With Me», og slippes 21. juni. Etterpå drar han på sommerturné.

Elias Jung består for kvelden av det som må kunne kalles «et meget sterkt band». Vi snakker folk fra den nordlige landsdelens øverste musikerhylle. Trommisen John Eirik Kristiansen er forresten bosatt i Vadsø, og kan lett plasseres som en av Norges fremste og mest rutinerte musikere, med lang fartstid både fra Elias Jung og The Late Great.

Elias Jung er navnet Stian Høyer Grønbech bruker når han skriver, fremfører og gir ut sine egne låter. Musikalsk er han oppfostret av onkler som Leonard Cohen og Kris Kristoffersen, men det hindrer han ikke fra å flørte med sjangerne, der han kompromissløst blander rock og indie med smakfulle elementer av synthpop, rocknoir og psykedelia, og trekker paralleller til band/artister som The National, Wilco, The War On Drugs og 70-talls Pink Floyd. Vokalprestasjonene til Elias Jung kan dessuten, uten å overdrive, sammenlignes med både Richard Hawley og Gene Clark.

Elias Jung debuterte som plateartist i 2005, og fulgte raskt opp med den oppsiktsvekkende albumdebuten Interstate i 2007. Etter det slapp han flere EP-er, før han i 2017 kom med det sterke albumet Waiting For The Flood.
Om det neste albumet Wasteland (2018) skrev blant annet ITromsø dette: «På tross av den dystopiske tittelen er «Wasteland» et vakkert album, og i mine ører det beste til nå fra Elias Jung. Stian Grønbech viser seg nok en gang som en musikalsk gullsmed av rang, og lofotingen holder heldigvis si-ne jern i ilden. Terningkast fem.»
Mens musikkanmelderen i The Wilhelmsens fyrte av med en sekser og skrev følgende: «Vakkert. Storslått. Briljant. The Wilhelmsens kan ikke annet enn å gratulere Elias Jung med nok en nydelig utgivelse. Hatten av.»
På sin fjerde utgivelse, Paa De Vilde Spor (2021), valgte Elias Jung å pre-sentere et dobbeltalbum med tekster fra Knut Hamsun sin diktsamling. Om dette albumet skrev NPS Music: »Både Elias Jung og dette albumet fortje-ner masse oppmerksomhet. Elias Jung har skapt seg et helt eget musikalsk rike som mange flere bør ta seg tid til å utforske, og hvor du kan finne mye gull!»
Elias Jung holder til i Tromsø, og gir ut musikken sin på Higher North Re-cords. Alle tidligere utgivelser er tilgjengelig både digitalt og fysisk.