Hero graphic Hero graphic

Varanger­festivalen 2020 avlyses

Etter myndighetenes nye retningslinjer for kultur- og idrettsarrangement i tiden fremover, har Vadsø jazzklubb nå tatt den triste avgjørelsen å avlyse Varangerfestivalen 2020. De håper likevel å kunne tilby Vadsøpublikummet et alternativt arrangement i uke 32. 

– Vi i Varangerfestivalen har full forståelse for og respekterer avgjørelsene som er tatt av nasjonale myndigheter, sier fungerende festivalsjef André Kvernhaug. Det er viktig at liv og helse går først. Men vi synes selvsagt det er fryktelig leit at vi må avlyse årets festival som har et veldig spennende program med mange dyktige artister. Både vi og publikum har gledet oss, så dette er utrolig trist både for oss, artister, publikum, frivillige, samarbeidspartnere og alle andre som så fram til årets Varangerfestival. 

Allerede i slutten av april ble det klart at alle konsertene i Vadsøhallen og Finnmarkenteltet må avlyses som følge av myndighetenes forbud mot arrangement som samler mer enn 500 personer. Senere har myndighetene åpnet for konserter opp til 50 deltakere med 1 meters avstand, mens det fortsatt er usikkerhet rundt arrangement som samler 50-500 deltakere.

Har vurdert nedskalert festival

Og nettopp denne usikkerheten, og restriksjonene som fortsatt ligger der, gjør denne situasjonen svært vanskelig for Varangerfestivalen.

– Vi har tatt mange runder på om det finnes noen muligheter for en nedskalert festival med de begrensningene som myndighetene nå har gitt oss, men har konkludert med at all usikkerheten gjør at vi dessverre må avlyse festivalen, sier festivalsjefen. Med avlyste konserter i Vadsøhallen og Finnmarkenteltet, må vi tenke på helheten og at Varangerfestivalen og Vadsø jazzklubb skal ha en fremtid i årene som kommer.

I denne avgjørelsen har det også vært svært viktig for oss at sikkerheten til ansatte, stab, frivillige, publikum og artister kommer først. Det har også vært viktig å ha fokus på en forutsigbarhet i tiden framover for våre artister og samarbeidspartnere. 

Håper på alternativt arrangement

Men selv om Varangerfestivalen nå er avlyst, så jobber de ansatte hardt med å komme opp med et alternativt arrangement i uke 32. 

– Vi ønsker å skape aktivitet i byen vår, og håper å finne noen spennende muligheter som kan gjennomføres på en trygg og sikker måte, sier festivalsjefen. Hva dette blir, kan han ikke si noe om nå, men håper å kunne komme med gode nyheter i starten av sommeren.

Kjøpte billetter refunderes

Alle som har kjøpt billetter til festivalen vil få pengene refundert dersom de ønsker det. De kan også få en verdisjekk som kan benyttes til neste års Varangerfestival, eller velge å avstå fra refusjon dersom de ønsker å donere pengene til Varangerfestivalen. Når alt det praktiske er på plass, vil billettkjøperne få tilsendt informasjon om hvordan de skal gå fram.

– Vi refunderer selvsagt kjøpte billetter til de som ønsker det, avslutter festivalsjefen, men han legger ikke skjul på at det vil bety mye for Varangerfestivalens økonomi om flest mulig velger å avstå fra refusjon eller få verdikupong til bruk neste år.