Hero graphic Hero graphic

Vi hyller det musikalske mang­foldet

Den internasjonale jazz-superstjernen Gunhild Carling, mørk-vakker indie fra norske Helldorado, VILDÁ sin finsk-samisk moderne folkepop og bukkehorn(!)-basert jazz fra Hildegunn Øiseth Quartet. Hendene i været for Varangerfestivalens satsning på musikalsk mangfold.

– Slike slipp er bestandig en fornøyelse å få legge frem. Her blander vi både nye spennende akter og etablerte. Men felles for alle er skyhøy kvalitet i ulike sjangere. Gleder oss spesielt til egenproduksjonen med den svenske multinstrumentalisten Gunhild Carling og Vadsø Storband. Det lukter svidd helt fra Sør-Sverige til festivalkontoret i Vadsø når vi tenker på den, sier festivalsjef Robert Lundgren.

Varanger Sessions: 
Gunhild Carling (SE) og Vadsø Storband

Den svenske musikalske sensasjonen Gunhild Carling kommer til Varangerfestivalen 2020. 

Showet til Carling blåser taket av stedet hvor enn hun spiller.

Den internasjonalt anerkjente entertaineren og jazz-superstjernen serverer svingende jazz, standarder og originale låter, og enten hun spiller trompet, trombone, obo, harpe, fløyte, sekkepipe eller piano (ja, hun spiller dem alle – og flere), ispedd sjonglering og stepping, så vil hennes fullkomne artisteri få publikum på tuppa. 

Helldorado

Musikken til Helldorado er som en David Lynch-film. Vakker, men samtidig litt skummel. Bandet hevder selv at de ikke ønsker å forholde seg til streite definisjoner — og Helldorado passer vel heller neppe inn i de tradisjonelle musikkdefinisjonsbåsene.

Bandmedlemmene selv putter Helldorado i den velkjente «indie-rock-western-punk-surf-båsen».

Det kan man lett like og bli glad i. Vi elsker Helldorado!

VILDÁ (FIN/SÁ)

VILDÁ er en blanding av samisk joik, svingende rytmer og improvisasjon – med sjarm. Inspirasjon er hentet fra det samiske folkets sterke kobling til naturen, dagens moderne pop og den finske folketradisjonen. Resultatet er en unik dialog som tar lytteren på en reise til det samiske land – de enorme landskapene under de arktiske fjellene og frosne vinden. 

Late Night Jazz: 
Hildegunn Øiseth Quartet

I møtet mellom det tradisjonelle norske bukkehornet og internasjonale inspirasjonskilder fra Sør-Afrika, Midtøsten og land som Malaysia og Pakistan, skaper Øiseth og kvartetten hennes musikk som hever seg høyt over landegrenser og kulturelle skiller.

Det musikalske uttrykket er preget av eventyrlyst, musikalsk innsikt og drømmende improvisasjon.